Under februari månad visar jag processen från ”tåga till garn” hos KiYs ”Mitt i Rummet”. Redskapen jag satt dit är en finhäckla och en härvel. Härveln tillverkade Far åt mig på 70 talet när jag började mitt linliv! Häcklor tillverkades på Glimåkras snickerifabrik, inte något för en hemmasnickare! Numera är den produktionen i Glimåkra nerlagd sedan många är. Är du intresserad av någon häckla? Hör av dig i så fall! (finns fin – 500kr, mellan – 450kr och grov – 400kr, hämtas i Ystad.)
Det blev något överbelastat att ta dit min egen spinnrock! så den fick ersättas av den vackra bilden ”An old woman spinning”. Själv älskar jag den här bilden! Hon har helt klart fått ett problem som jag själv känner väl igen! Lintråden har gått ifrån henne, rullat in i spolen och kört ner sig ordentligt! Det kan ta sin lilla tid att hitta tråden igen! Originalmålningen hänger i Amsterdams Rijksmuseum. Konstnären är Nicolaes Maes (1634-1693)
Är du intresserad av linspolar så finns det i olika nyanser och grovlekar. Garnet är tvättat och klart för vävning. De ljusa är så som man önskade ”förr i tiden” att linet skulle vara. De mörka är från vår egen odling och bearbetning. Underlaget är vävt med just sådant grovt garn. Oavsett nyans eller grovlek: 10kr/st, 15st – 100kr.
Sist jag hade M-i -R visade jag kuddar. De två främre är vävda av gammalt blekt lingarn. När de vävdes valde jag slumpmässigt. Men det gällde att hålla reda på inslagen, färdigt mått skulle vara fyrkantigt! och det blev de! Den bakre är vävd med ”nyodlat och nyspunnet”, likaså underlaget.